Výrobné ceny v Nemecku vo februári klesli, už ôsmy mesiac po sebe

20.03.2024 Celý región

Wiesbaden 20. marca (TASR) - Výrobné ceny v Nemecku aj vo februári klesli, už ôsmy mesiac po sebe a viac, ako ekonómovia odhadovali. Prispeli k tomu najmä nižšie náklady na energie. Ukázali to v stredu údaje spolkového štatistického úradu Destatis. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews.

Analytici pozorne sledujú vývoj cien hotových produktov v Nemecku, pretože im naznačuje, ktorým smerom sa bude uberať inflácia v tejto krajine aj v celej eurozóne.

Podľa štatistík sa výrobné ceny v najväčšej európskej ekonomike vo februári 2024 znížili medziročne o 4,1 % po januárovom poklese o 4,4 %. Ekonómovia pritom odhadovali, že sa tempo ich poklesu vo februári spomalí na 3,8 %.

K zníženiu výrobných cien prispel do značnej miery medziročný prepad nákladov na energie (-10,1 %), najmä zemného plynu (-17,7 %) a elektriny (-16,8 %).

Ceny polotovarov sa vo februári znížili o 3,8 %, zatiaľ čo ceny tovarov krátkodobej spotreby vzrástli o 0,2 %, ceny tovarov dlhodobej spotreby o 1,5 % a ceny kapitálových tovarov o 2,8 %.

Výrobné ceny bez energií boli vo februári 2024 medziročne nižšie o 0,8 %.

V medzimesačnom porovnaní výrobné ceny v Nemecku v sledovanom období klesli o 0,4 % po náraste o 0,2 % v januári. Ekonómovia pritom očakávali, že sa znížia o 0,1 %.
 

Vyberte región